مقالات

پسته اکبری چیست ؟

پسته اکبری چیست؟

در دنیا پسته به نام ایران شناخته می‌شود. ریشه کلمه pistachio در انگلیسی نیز با چند واسطه به پارسی برمی‌گردد. این آجیل خوشمزه طرفداران فراوانی نیز دارد، زیرا هم دارای طعمی بی‌مانند است و هم خواص بسیار زیادی دارد.

انواع پسته موجود در ایران

درخت پسته از دو جنس نر و ماده تشکیل‌شده است.  برای اینکه این درخت به بار بنشیند.  باید بین هر ۱۲ تا ۱۵ درخت ماده یک درخت نر کاشته شود. حدود ۶۰ تا ۷۰ نوع درخت پسته ماده در ایران وجود دارد. دسته‌بندی‌های متفاوتی از انواع پسته‌های موجود در ایران، از شکل ظاهری گرفته تا زمان گل‎دهی آن‌ها، وجود دارد. از نظر شکل ظاهری پسته به دو دسته فندقی و بادامی تقسیم می‌شود. ارقامی مانند پسته کله‌قوچی و پسته اوحدی در دسته فندقی قرار می‌گیرند. در گروه بادامی نیز ارقامی مانند اکبری، احمد آقایی و ممتاز قرار دارند. احتمالا برای مردم عادی این دسته بندی مهمترین دسته‌بندی پسته به حساب می‌آید.

دسته‌بندی دیگری نیز برای انواع پسته وجود دارد. این دسته‌بندی به زمان گل‌دهی پسته مربوط می‌شود. برپایه این دسته‌بندی پسته به ۳ گروه زود گل، متوسط گل و دیرگل طبقه‌بندی می‌شود.

پسته از نظر زمان رسیدن نیز به ۵ دسته تقسیم می‌شود. این ۵ نوع عبارت از پسته خیلی زودرس، پسته زودرس، پسته متوسط رس، پسته دیررس و پسته خیلی دیررس می‌باشد. تاریخ برداشت نوع خیلی زودرس پسته تا ۳۱ مرداد ماه و تاریخ برداشت ارقام خیلی دیررس آن نیز از ۱ ام تا ۱۰ ام مهرماه است.

پسته اکبری

بدون‌شک پسته اکبری معروف‌ترین پسته ایران می‌باشد. این پسته به دلیل شکل ظاهری‌اش بسیار مورد اقبال عمومی است. پسته در دسته پسته‌های بادامی قرار دارد. درصد خندانی پسته بالا است و دارای مغزی به رنگ بنفش و قهوه‌‌ای و رنگ پوست کرم استخوانی تیره می‌باشد. پسته اکبری دیرگل و دیررس بوده و در دهه سوم شهریور قابل برداشت است. پسته در سایزهای انس ۲۰ تا ۲۸ موجود است. انس ۱۸ پسته اکبری نیز در مقادیر کمتر موجود می‌باشد ولی قیمت بسیار بالاتری داشته و کالایی لوکس به حساب می‌آید. پسته اکبری پسته‌ای بسیار کشیده و بزرگ است. و شکل ظاهری آن مانند پسته احمد آقایی می‌باشد. این پسته نسبت به پسته احمد آقایی دارای ظاهری کشیده‌تر است. پسته اکبری در اواخر دهه سی شمسی توسط حاج اکبر بسنجیده، در روستای عباس‌آباد امین، از توابع بخش کشکوئیه شهرستان رفسنجان، شناسایی و تکثیر شد.

مزایا و معایب پسته اکبری چیست؟

 تمایل مردم برای خرید پسته اکبری سبب شده. تا در چند سال اخیر پسته بیشتر مورد استقبال کشاورزان قرار بگیرد. گفته می‌شود. که پسته به آب کمتری در تابستان نیاز داد و شاید این نیز یکی از دلایل تمایل کشاورزان به کاشت پسته اکبری باشد.

درخت پسته نسبت به سایر درختان پسته تنومندتر و پر برگ‌تر است. با این‌حال در برابر آفاتی مانند پسیل آسیب‌پذیرتر بوده و در صورتی که با آن مقابله نشود احتمال برگریزی آن وجود دارد. پسته برای اینکه به حداکثر باردهی برسد نیاز به ۱۲۰۰ ساعت سرمای زیر ۶ درجه دارد و این یکی از معایب دیگر آن به حساب می‌آید.

منبع : ویکی پدیا